Alegerea dimensiunii potrivite pentru jgheaburi și burlane

Tipuri Acoperiș Plannja

Dimensiunea (diametrul) jgheaburilor și burlanelor se alege în corelație cu suprafața acoperișului sau cu volumul de apă care trebuie colectat și evacuat.

Pentru suprafețe de până la 50 metri pătrați se aleg jgheaburi cu diametrul de 100 mm și burlane de 75 mm. La suprafețe între 50 și 100 metri pătrați se utilizează jgheaburi cu diametrul de 125 mm și burlane de 90 mm. Pentru suprafețele care depășesc 100 metri pătrați se aleg jgheaburi cu diametrul de 150 mm și burlane de 100 mm.

Tipuri Acoperiș

Lungimea jgheaburilor coincide cu lungimea pereților construcției. În mod similar, numărul de burlane pe o suprafață de scurgere este determinat tot de lungimea casei, recomandarea fiind de a monta câte o coborâre de burlan la cel mult 10 metri de lungime. Astfel, dacă lungimea casei este mai mică de 10 metri se montează un burlan colector, respective două dacă aceasta depășește 10 metri.

Dispunerea colectoarelor

O dimensionare mai precisă se face în funcție de standardele existente în fiecare zonă și de preferințele fiecăruia. Dimensiunile de mai sus sunt recomandate ca standarde minime pentru colectarea eficientă a apelor pluviale. Puteți oricând opta pentru varianta mai mare a sistemului, însă nu și pentru una mai mică decît cea recomandată pentru suprafața acoperișului la care se montează.