Alegerea cârligelor și montarea jgheaburilor

Carlige Plannja

Sistemul pluvial Plannja propune două tipuri principale de cărlige pentru jgheaburi. Cârligele cu tijă sunt recomandate pentru lungimile mari de jgheab, acolo unde panta care trebuie data scurgerii apei acoperă o distanță mai întinsă. Alternativa constă în cârligele compacte care se montează direct pe căpriori.

Indiferent de modelul lor, cârligele de jgheab se montează la 600 mm interax, iar la extremități se poziționează la 100 mm de fiecare capăt de jgheab. Astfel, la o lungime de 10 metri de jgheab cu o scurgere de burlan sunt necesare 18 cârlige (10m/0,6m), iar la o lungime de 20 de metri de jgheab cu două scrugeri de burlan sunt necesare 34 de cârlige (20m/0,6m).

Montaj carlige Plannja

Montarea cârligelor

Pentru montarea cârligelor se stabilește un centru echivalent cu punctul cel mai de sus necesar pentru a realizarea pantei de scrugere. Cârligul din punctul cel mai de sus se centrează astlfel încât partea de sus a jgheabului în acel punct să fie cu 25 de mm mai jos decât planul de scurgere al apei de pe acoperiș.

În situația unei singure scurgeri de burlan, punctul central se stabilește în celălalt capăt al jgheabului, iar pentru două scurgeri de burlan se împarte distanța dintre ele în două. Mai departe, pentru trei scurgeri se împart distanțele dintre ele, câte două în mod simetric, și așa mai departe.

Panta jgheabului necesară pentru scurgerea apei trebuie să fie de 5 mm/metru, iar pentru a se realiza acest lucru în practică, Plannja recomandă:

Carlige lungi Plannja

Pentru cârlige lungi:

  • Se stabilește locul de îndoire al cârligului cel mai de sus și se trasează pe cârlige;
  • Se măsoară distanța dintre colectoare și se trasează pe ultimul cârlig diferența totală de înălțime (de ex. pentru o distanță totală de 7m diferența este de 35 mm);
  • Se aliniază cârligele ca în figură și se unesc cele două puncte (date de linia de îndoire pe cârligul de bază și de diferența de înălțime pe cârligul cel mai de jos) printr-o linie, astfel obținându-se punctul de îndoire pentru fiecare cârlig. Se numerotează și apoi se îndoaie cârligele;
Carlige scurte Plannja

Pentru cârlige scurte - compacte (se montează la sfoară):

  • Se marchează panta întinzându-se o sfoară între cârligele de capăt, iar cârligele intermediare se fixează ținând cont de înclinația stabilită direct pe pazie.
Montarea colectoarelor Plannja

Montarea colectoarelor

În dreptul fiecărei scurgeri de burlan se montează câte un colector sau descărcător. Colectoarele se fixează pe jgheab înaintea montării acestuia pe cârlige, la 150 mm de capăt. Se decupează din jgheab cu bomfaierul o fantă de 100 mm ca în figură, iar marginile tăieturii se îndoaie cu un clește în sensul de curgere al apei. Partea dreaptă cu falț a colectorului se introduce în falțul rotund al jgheabului, pe exteriorul lui, se rotește până la închiderea pieselor, după care se îndoaie capetele colectorului peste jgheab.

Capacul de jgheab Plannja

Capacul de jgheab

Se fixează în falțul rotund al jgheabului, după care se răsucește până se unește cu jgheabul. Pe suprafața de contact pune și în prealabil un strat de silicon.

După montarea colectoarelor, jgheabul se poziționează pe cârlige și se strâng clemele pe jgheab. Îmbinarea se face ca în detaliile de alături. Se poziționează îmbinarea pe linia de unire a celor două jgheaburi și se strânge clema.

Atenție !
La folosirea îmbinărilor, unirea jgheaburilor se face prin punerea lor cap la cap (dacă un capăt este tăiat este obligatoriu ca tăietura să fie dreaptă și închiderea jgheabului perfectă) și nu prin suprapunerea lor.